2015.05.30. Szombat
 

Nagykikinda


Kikinda Község Bánát északi részén terül el és 782 km2-t tesz ki. Kikinda Községet Nagykikinda város és 9 falu, telpülés alkotják: Bánáttopolya, Banatsko Veliko Selo, Basahíd, Tiszahegyes, Mokrin, Nakófalva, Novi Kozarci, Kisorosz és Szaján.
A község küzpontja Nagykikinda . Nagykikinda a 45 fok 31 perc északi szélességi körön illetve  a 20. fok 30.perc nyugati hosszúsági körön található 82 m tengerszint feletti magasságon, és 13,5 km2 területet ölel magába.
A város jellegzetes pannon típusú település.A város környékén a már letûnt, régi civilizációk és kultúrák nyomaira lelhetünk nagy számban. Számos sírmaradvány, nekropolisz és sok más arheológiai lelet a környékrõl mind arra utalnak, hogy itt már idõszámításunk elõtt ötezer évvel is éltek emberek valamilyen szervezett közösségekben. Ez a térség jelentett ideiglenes illetve állandó lakhelyet számos nemzet számára akik a pannon síkságra érkeztek. Megtalálhatjuk itt a korai kõkorszak és bronzkorszak kultúrájának nyomait, a kelta civilizációjét, dákokét,....
Bánát a XVI. század közepe táján került török uralom alá. A törökök ezen a vidéken 1718-ig voltak jelen. Az elsõ pravoszláv templom Nagykikindán 1753-ban épült, akkor még deszkából és különálló harangtoronnyal, amikor a szerbek vándoroltak be Nagykikindára. A mai pravoszláv templom 1771-ben épült, melynek ikonjait Teodor Ilić készítette 1780-ban. A XIX. század második felében 1880 körül épült a mai római katolikus templom.
Ausztria védelméért a törökökkel szemben Nagykikinda és még 9 környezõ falu kivételezett helyzetet és különleges jogokat kapott 1774-ben a Nagy kikindai distriktum keretén belül amely 1876-ig létezett. Amikor Kikinda várossá lett nyilvánítva 24500 lakost számlált.
Ugyanabban az évben épült meg a városháza is a mai községi közgyûlés épülete.A XX. század közepétõl a város gyorsabb ütemben kezdett fejlõdni, ezzel a lakosok száma is emelkedett, így ma Nagykikinda 43000 lakost tud magáénak. Ma már Nagykikinda modern gyárváros, számos fejlett egészségügyi, oktatási és mûvelõdési intézettel.

A város honlapja: www.kikinda.org

 

 
 
 

kulturaliskalauz
 

esemeny.vajdasag.eu
 

 
Szent Gellért Társaság